nedeľa 4. júna 2017

ŽENÁM

Sme nežné pohlavie. No nežné neznamená slabé.




Dlho som hľadala odvahu na napísanie tohto článku. Nevedela som ako začať, ako skončiť a čo spomenúť, aby téma feminizmus neodradila nikoho kto to bude čítať. V prvom rade chcem napísať, že nechcem v žiadnom prípade nijak ponižovať mužov. Sú rovnako dôležití a silní, len mám pocit, že majú viac odvahy a sebavedomia, ktoré často ženám chýba. A preto chcem povzbudiť mužov. Pomáhajte svojím ženám. Pripomínajte im, že nie sú slabšie ani menej schopné ako vy. Ženy si to musia uvedomiť. Dúfam, že vety ktoré im venujem v nich zanechajú stopu. 

Už nikdy nepovedz, že si iba žena

Si silná a odvážna, chytrá a krásna. Si zábavná, výnimočná a hlavne si dôležitá. TY si dôležitá. Každá z nás je. Je potrebné, aby si si uvedomila, že si plná ohňa, ktorý je silnejší ako tvoj strach. Dokážeš si sama kryť chrbát, zvládať milión vecí naraz a povedať nie, ak to tak chceš. Buď ženou odhodlanou rásť a buď ženou, ktorá má postoj a vie čo chce. Podporuj ostatné ženy a nenechaj svoj potenciál nevyužitý, len preto, že ti niekto povie, že na to nemáš. 


V poslednej dobe mi je veľkou inšpiráciou herečka Ema Watson. Nebojí sa priznať, že je feministka, s čím majú niektoré slovenské osobnosti problém. Aj keď je mladá, má v hlave jasno. Ema tvrdí, že ženy majú aj v 21. prvom storočí pocit, že si musia pýtať povolenie. Musíme to zmeniť. Nevidí dôvod prečo by žena herečka za rovnaký výkon mala dostávať menší honorár ako jej mužskí kolegovia. To však nie je tak závažné, ako porušovanie ženských práv v iných krajinách, kde žena nesmie vzdelávať ani voliť. Nemá slobodnú vôľu a je trestaná svojim manželom. Môžeme byť vďačné silným ženám v minulosti. Dnes by sme stále boli obmedzované v obliekaní či vzdelávaní. Veď koľké z nás majú práve na sebe nohavice. Koľké z nás sa lepšie vyznajú v počítačoch ako muži alebo sa zaujímajú o autá. Tak ako muži vedia výborne variť a sú z nich výborní kaderníci. :) 



Na pojem feminizmus som natrafila, keď značka Dior na svojej módnej show jar/leto 2017 predstavila tričká s nápisom "We should all be Feminist." teda "Všetky by sme mali byť feministky." A tak som začala pátrať. Chcela som vedieť viac, aby som aj ja mohla zaujať postoj. Častý výsmech z každého, kto mal nálepku feministka ma prvotne odradil. Hľadala som však ďalej a zistila, že príčinou nemiestnych vtipov sú novodobé vlny "feministiek", ktoré viac ženám škodia ako pomáhajú. Tieto ženy majú často úplne pomýlenú predstavu o tom, čo vlastne feminizmus je a mýlia aj celú spoločnosť. Preto sa neraz stáva, že spoločnosť vníma feministky ako útočné kariéristky, ktoré s nenávisťou vedú boj proti opačnému pohlaviu a pritom skutočné feministky sú inteligentné ženy, ktoré nemajú problém s mužmi ani s poslaním matky, ale chápu svoju dôležitosť a preto požadujú rovnaké práva a zaobchádzanie so všetkými. 

AK VERÍŠ, ŽE ŽENY MAJÚ MAŤ ROVNAKÉ PRÁVA AKO MUŽI, PODPORUJEŠ FEMINIZMUS. NIČ VIAC, NIČ MENEJ. NAOZAJ. NEZÁLEŽÍ NA TOM, AKÚ MÁŠ PRÁCU, ALEBO NA TOM ČI SA ŤA TO PRIAMO DOTÝKA. VLASTNE NEZÁLEŽÍ ANI NA TOM, ČI SI MUŽ ALEBO ŽENA. 
DÚFAM, ŽE BUDE NARASTAŤ POČET ĽUDÍ, KTORÍ BUDÚ CHÁPAŤ, ŽE FEMINIZMUS NIE JE ŠKAREDÉ ALEBO ZLÉ SLOVO. 



 Vyjadrenia známych osobností o feminizme:

„Ženy sa tohto slova boja asi preto, aby ich nespájali s radikálnymi aktivistkami, ktoré v sedemdesiatych rokoch vyrážali do ulíc. Ale úprimne, veľa z toho, čo vtedy hovorili, platí aj dnes a ja s nimi v mnohom súhlasím.“ – Ellen Page hovorí otvorene o feminizme

„Myslím si, že stále žijeme v neuveriteľne sexistickej spoločnosti, hoci to vyzerá tak, že ženy spravili veľký pokrok. Žena je stále kategorizovaná a škatuľkovaná. Môžeš byť sexy, ale zároveň nemôžeš byť múdra. Môžeš byť múdra, ale zároveň nemôžeš byť sexy. Nikto sa nezaoberá tým, ako sa správajú muži.“ – Madonna v rozhovore pre magazín Refinery29

„Vždy som mierne zmätená, keď mi žena akéhokoľvek veku, no predovšetkým mladá žena, povie niečo ako: verím v rovnoprávnosť, ale nie som feministka. Feministka je podľa definície niekto, kto verí v rovnosť práv. Dúfam, že sa ľudia prestanú báť to hovoriť. To neznamená, že nenávidíte mužov, že sa chcete separovať od zvyšku sveta. Znamená to len, že veríte, že ženy majú rovnaké práva ako muži.“ – obhajkyňa ženských práv Hillary Clinton


A teraz niečo k outfitu. Je odfotený už skôr, takže to nie je čisto letná inšpirácia. Celé sa to začalo rysovať, keď značka Stradivarius začala ponúkať tričká s podobnou tématikou. S jasným cieľom napísať článok pre ženy som ho s radosťou odniesla z obchodu. Pomaly pribudla žltá bundička, ktorá vzhľadom na dátum stratila aktuálnosť. No k červeným širokým nohaviciam perfektne sedí. Doslova ich milujem. Vysoký pás, červená farba, voľnosť a pohodlnosť. Ženy nemusia mať iba obtiahnuté rifle alebo minisukňu, keď chcú vyzerať dobre, takže odporúčam vsadiť na voľnosť a vzdušnosť. Šnurovacie sandálky na platforme sú už minuloročné, ale dokazujú, že nie vždy je potrebné vsadiť na podpätky. Kabelka bola kúpená v deň fotenia, ale neľutujem. Aj keď je jednoduchá, je pekná a biela farba jej predurčuje pekné leto so mnou. :) 




Majte sa a buďte sami sebou. 
NatyLattie

1 komentár:

  1. Everybody Should be Feminist nie je zamerane iba na zeny ale aj na muzov. A preklad by mal byt, podla mna, Vsetci by mali byt feministi.
    Lebo ak nie sme, to znamena ze si myslime ze je ok nezamestnat zeny (lebo mozno pojdu coskoro na matersku) alebo dat im menej penazi za tu istu pracu ako muzom (lebo su iba zeny).
    Muzi nie su viac ako zeny. Sme si rovni hoci samozrejme niektore roly mame rozdelene. Zena rodi, ale to neznamena ze ma byt za tuto moznost potrestana tym ze nedostane rovnake moznosti na pracovisku. Muzi by nemali by vysmiati za to ze su dobrymi a zodpovednymi rodicmi (aj o tom je feminizmus).
    Feminizmus chce aby chlapi prestali brat zeny, hlavne pekne zeny, ako hracky a cakali ze az na teba zapiskaju, ty budes cela hotova z toho ze ta chcu.
    Zeny nechcu aby im chlapi otvarali dvere, ony chcu aby si vsetci navzajom otvarali dvere, lebo je to pekne. Feministky nechcu aby sa chlapi rozhodli ze ked je zena feministka, mozu ju udriet. Nikto by nemal nikdy nikoho udriet.
    A chlapi maju pravo stazovat sa ked ich zena zneuziva alebo manipuluje bez toho aby sa im vsetci smiali.
    Sme vsetci ludia. Feminizmus chce aby sme videli dievcata a zeny v rovnakom svetle ako vacsinou vidime iba muzov.

    https://www.google.com/search?q=this+is+what+feminist+looks+like&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj557KLpKXUAhWkDsAKHc3nAmsQ_AUICigB&biw=1366&bih=648

    OdpovedaťOdstrániť